Articole Noutati

Articole Noutati

Accesele de furie si modalitati de descarcare

Cand apare furia?
Atunci cand o persoana incalca principiile si valorile persoanle, apar sentimentele de furie, iar in acele momente reactiile sunt dificil de gestionat. Fiecare persoana indiferent de personalitatea pe care o are, se poate intalni cu aceste sentimente de furie. Furia poate fi simtita inca de la cele mai mici gesturi facute de o persoana, fie ca este vorba de locul de munca sau de locul pe care il numesti “acasa”. Furia este semnalul ca persoana se simte intr-o situatie de insuficienta satisfactie sau intr-una de neputinta in fata unui pericol.

Cum se manifesta?
Furia este un sentiment, o emotie pe care cu greu o poti controla, deoarece este coplesitoare, este dificil de pus in cuvinte ceea ce este simtit. Poate fi manifestata prin ganduri, comporamente, reactii fizice, chiar si prin starea de spirit. Pot fi manifestari temperate, dar si explozive, fiind momentul cand oamenii isi pierd controlul. Poate cauza probleme de sanatate, dar si din punct de vedere social.

Modalitati de descarcare
1. Exprimarea furiei: a exprima ceea ce simti nu este un lucru rau, ci este o modalitate de descarcare. Este esential sa fie putin calmata acea emotie puternica pentru a nu spune ceva ce mai tarziu ar aduce regrete. De asemenea, exprimarea a ceea ce este simtit, a asteptarilor pe care persoana le are, a nevoilor si a principiilor dupa care se ghideaza este eficienta pentru linistirea furiei.
2. Calmarea emotiei: actiunile in urma furiei pot aduce pareri de rau, astfel este important ca emotia sa fie intai sub controlul persoanei astfel incat reactiile impulsive sa nu apara. Dupa ce acele sentimente puternice si greu de stapanit sunt totusi tinute sub control, exprimare a ceea ce a declansat furia va fi inteleasa de interlocutor acesta putand accepta anumite cuvinte care nu il vor face sa se simta atacat, daca persoana furioasa a reusit sa isi calmeze emotia.
3. Exprimarea furiei prin actiune: exista modalitati de descarcare a furiei prin rupere/distrugerea unor lucruri minore cum ar fi: ruperea unor hartii, a unor frunze. De asemenea prin sport se pot descarca foarte usor sentimentele acaparatoare de furie.
4. Clarificarea ideilor: dupa descarcarea prin actiune, prin sport, apare o stare de liniste in care persoana isi da seama de ceea ce trebuie exprimat prin cuvinte si ceea ce nu, fara ca celelalte persoane sa fie ranite, astfel clarificandu-se pe sine, ii clarifica si pe cei ce au declansat sentimentele de furie.

Autor: Francisca Conovici – Psiholog, Consilier psihologic, Psihoterapeut, Consilier vocational, Trainer

Ce spun clientii nostri

Testimoniale