Articole Noutati

Articole Noutati

Autocriticismul: 10 argumente sa renunti la el

Viata este simpla. Faptul ca noi alegem sa o complicam dezechilibreaza armonia. Noi suntem proprii persecutori, ne scufundam in griji, critici, remarci, cuvinte greu de acceptat.
Iata ce ai putea face sa devii mai multumit si mai prietenos cu tine insuti:

1. Noi avem puterea de a gestiona gandurile si propriile emotii, aici si acum! Propune-ti sa identifici si sa notezi gandurile de autocriticism in urmatoarea saptamana. Vei ramane surprins cat de ”bun prieten” iti esti. Fa acelasi lucru si noteaza toate lucrurile bune pe care le realizezi in urmatoarea saptamana. Fii la fel de vigilent si cu cele bune! Exerseaza ”vanatoarea” celor bune pana reusesti sa devii un foarte bun avocat – atat al apararii cat si al acuzarii – echilibreaza balanta!

2. Te inchizi in propria minte? Iarta-te, nu te mai tachina singur pentru ca este firesc ca oamenii sa greseasca. Greseala sta la baza oricarui proces de invatare.

3. Ai temeri? Oare exista oameni fara frici? Exista in fiecare dintre noi un copil care se teme atunci cand nu se simte in siguranta in legatura cu anumite aspecte. Ai putea sa stai de vorba cu copilul interior si sa ii aduci argumente rationale si linistitoare, in asa fel incat impreuna sa faceti o echipa. Jumatatea care se sperie (copilul interior), va fi linistita de cealalta jumatate (adultul din tine). Stai de vorba cu tine insuti intr-un mod nou!

4. Vrei sa schimbi lucruri? Schimbarea vine mai intai din interiorul nostru, apoi treptat ceea ce ne inconjoara se va schimba. Cu ce ai vrea sa incepi?

5. Stiti ce reprezinta mintea? Propria noastra arma, asa ca este timpul sa invatam sa o utilizam corespunzator astfel incat lucrurile sa fie in beneficiul propriu.

6. Lucruri bune/suparatoare se tot intampla pentru ca asta inseamna viata, asa ca nu te critica pentru ceea ce se intampla, ci fii doar curios cum sa le abordezi!

7. Gandurile sunt cele care ne hotarasc viitorul; in urma unui gand, actionam astfel incat sa ne atingem scopul propus. Suntem responsabili pentru evenimentele din viata noastra, pentru actiunile si emotiile pe care le manifestam. Tu la ce construiesti?

8. Exista un bagaj pe care il tot tinem in spate si ne ingreuneaza bunul mers catre viitor. Bagajul acesta, adica trecutul ar fi bine sa ramana amintirea propriei dezvoltari, sa luam ceea ce ne-a fost de folos si sa mergem mai departe. Pentru ce sa ducem suferinta si bagajul greu in viitor? Pune-l jos. Lasa loc pentru cele noi si bune care vor veni! Este eliberator.

9. Cea mai mare rezistenta in calea succesului personal, pe care noi oamenii o amplificam, este frica. Ce ar fi daca frica ar preda controlul? Cum ar arata o zi din viata ta fara frica? Ce anume ti-ai da voie sa faci?

10. Fii prezent! Daruieste-le celorlalti timpul si prezenta ta 100% atunci cand esti cu ei. Fii tu insuti fara comparatii, fara sa te mai gandesti ce ar crede despre tine daca iti dai voie sa fii asa cum esti tu cu adevarat. Cei care te-ar critica, cu siguranta nu iti sunt cu adevarat prieteni. Cauta-i pe cei in prezenta carora poti fi tu insuti!

Autor: Francisca Conovici – Psiholog, Consilier psihologic, Psihoterapeut, Consilier vocational, Trainer

Ce spun clientii nostri

Testimoniale