Articole Noutati

Articole Noutati

Care sunt semnele unei relatii toxice?

Relatiile nu sunt toxice de la inceput, ci pe parcurs apar anumite situatii si evenimente care duc la disfunctionalitati si neintelegeri in viata cuplurilor.
Pentru multa lume este greu sa renunte la un partener datorita obisnuintei si a depedentei, dar de cele mai multe ori si de teama singuratatii. Nimeni nu poate afirma faptul ca este usor, insa este nevoie de o constientizare a propriilor stari, deoarece s-ar putea ca dupa o relatie toxica putina liniste si cunoastere de sine sa ajute foarte mult.

Iata cateva semne ca te afli intr-o relatie toxica:

1. Relatie in trei: prezenta fostei/fostului partenere/partener este constanta, iar acest lucru este greu de digerat. Evident, cu totii avem un trecut, un bagaj pe care il purtam zi de zi cu noi in spate, insa acesta trebuie lasat la usa atunci cand exista o alta relatie si o alta persoana care ar putea fi ranita datorita interactiunilor „inofensive” cu fostii parteneri.

2. Esti pe cale sa iti intemeiezi alta relatie, dar mereu auzi de la fostul/fosta: „Nu pot trai fara tine!” Oare asa sa fie? Este chiar realist acest lucru? Sau este doar un santaj emotional foarte bine aplicat? Evident ca poate trai fara tine si ca lucrurile si viata nu se poate opri pentru ca alegi altceva pentru viata ta.

3. Exista certuri din orice subiect banal? Care este scopul real al acestora? Atunci cand lucrurile degenereaza, iar certurile devin din ce in ce mai aprinse, iar baza lor nu este una chiar realista este cazul sa te intrebi daca nu cumva relatia incepe sa devina una toxica.

4. Partenerul te critica mereu, simti ca nimic din ceea ce faci nu este bine, ca tot timpul gresesti sau nu esti in stare sa il faci fericit. Afiseaza un aer de superioritate fata de tine, iar tie ti-a scazut asa de mult stima de sine incat pare a se afla pe un tron regal.

5. Nu ii pasa de nevoile tale, uita cand ii spui ca ti-ai dori ceva anume. Evita sa petreceti timp impreuna si prefera sa faca orice alta activitate. Nu mai este interesat de timpul pentrecut impreuna si nici de activitatile pe care inainte le realizati impreuna.

6. Iti cumpara lucruri materiale? Te-ai intrebat vreodata de ce cheltuieste atat de multi bani pe ele? A, da...compenseaza ceea ce nu iti poate oferi...deci pana la urma intr-un fel se simte vinovat, dar nu recunoaste acest lucru. Ce face dupa ce cumpara obiecte care iti plac si intr-un fel ti le doreai...A, da...se plange fie ca nu are bani, fie ca nu mai poate iesi in oras ca nu a luat salariul, fie ca are multe cheltuieli pe care nu isi permite sa le duca la bun sfarsit, iar tu cum te simti? Tot vinovata te simti ca dat atat de multi bani pe cadou incat a ramas fara si se sacrifica. FALS! Este manipulator! In acest moment in care tu te simti asa vinovata pentru ca nu mai are bani, el se simte foarte bine, pentru ca stai linistita, mai are bani pusi deoparte, insa tu nu stii de ei. In aceste momente este evident faptul ca relatia voastra de cuplu este una toxica.

7. Te controleaza excesiv? Iti intoarce vorbele si apoi te acuza ca ai mintit? Te suna des si iti monitorizeaza fiecare ban pe care il ai in buzunar? Vine dupa tine la serviciu? Acesta este un comportament greu de gestionat si caruia nu ii prea poti face fata, de ce? Pentru ca atunci cand spui nu ma mai controla, te acuza ca ii ascunzi lucruri. Te intreaba tot timpul unde te duci? Cu cine? Cat stai? Cand ai ajuns acasa? Clar doreste sa detina controlul la tot ceea ce faci. Fiecare om are dreptul la libertate, chiar daca se afla intr-o relatie de cuplu acest lucru nu inseamna ca viata personala se incheie.

Cand iti dai seama ca relatia ta este toxica, este bine sa incepi sa iei atitudine pentru ca la un moment dat lucrurile vor degenera mult mai rau, iar ceea ce se intampla acum, nu va mai insemna nimic in comparatie cu ceea ce va urma.
Esti o persoana importanta in primul rand pentru tine, asa ca valorizeaza-te la cote maxime si nu stagna din propria evolutie datorita unei relatii toxice. Poti merge mai departe pentru ca esti o persoana puternica, iar viata nu stii niciodata ce lucruri minunate iti poate rezerva. Asa ca, ai curajul sa mergi mai departe! Nu stii ce lucruri minunate iti rezerva viitorul, daca nu indraznesti sa afli.

Autor: Francisca Conovici – Psiholog, Consilier psihologic, Psihoterapeut, Consilier vocational, Trainer

Ce spun clientii nostri

Testimoniale