Pagina Workaholism utilizeaza JavaScript care acum este dezactivat pe dispozitivul dumneavoastra! Va rugam sa activati JavaScript pentru ca pagina Workaholism sa functioneze corespunzator.
Ești workaholic? Iată din ce motive ai nevoie de un echilibru atât în plan profesional cât și în plan personal!
De-a lungul a mai bine de trei decenii, workaholismul a devenit un termen binecunoscut, folosit pentru a descrie indivizii dependenți de muncă. Pentru publicul larg, workaholismul este sinonim cu multe ore de lucru astfel, un dependent de muncă tipic este motivat de o unitate internă puternică, care nu poate rezista decât factorilor interni sau contextuali.
Caracteristicile unei persone workaholice sunt următoarele:
- abuzul excesiv demuncă;
- obsesia de a munci (acest exces nu este în acord întotdeauna cu nevoile și cu cerințele individului);
- workaholicii concep munca drept o plăcere fără limite, care îi stimulează și care este apreciată de superiorii săi. Munca devine singurul scop și nu mai reprezintă un mijloc de satisfacere a anumitor trebuințe;
- workaholicii neagă oboseala și își forțează peste limită disponibilitățile fizice și psihice;
- se simt vinovați atunci când se opresc din muncă;
- își autoimpun anumite standarde de prformanță înalte și fac tot posibilul să le atingă;
Trei caracteristici comune ale wrkaholicului:
- în primul rând, persoanele dependente de muncă petrec o mare parte din timp desfășurând activități la job - deci muncesc excesiv;
- sunt reticente în a se deconecta de la ceea ce fac și se gândesc la muncă și în timpul lor liber, ceea ce sugerează că sunt obsedate de munca lor;
- personajele workaholice muncesc peste ceea ce se așteaptă de la ele în mod rezonabil (Scott, 1977).
În urma unor cercetări, s-a descoperit că cei cu un nivel crescut de perfecționism au așteptări nerealiste; în plus, dependența de muncă este asociată cu rezultate negative asupra sănătății fizice și psihice. Spence și Robbins (1992) au descoperit că atât femeile cât și bărbații ce au fost clasificați ca dependenți de muncă, au raportat probleme de sănătate semnificative,spre deosebire de non - workaholici. Burke a arătat că persoanele workaholice au raportat nivele înalte ale efectelor negative și burnout, cât și nivele scăzute ale efectelor pozitive în urma excesului de muncă. Din studiul lui Shimazu (2010) reiese faptul că workaholismul este asociat cu o stare de sănătate precară și performanțe slabe la locul de muncă.
Workaholismul poate împiedica relțiile interpersonale și poate duce la nemulțumire în plan marital. Femeile măritate cu dependență de muncă au raportat o înstrăinare și mai puține sentimente pozitive față de soții lor. Cel mai adesea, apare o rupere în planul vieții personale, dar și sociale. Interesele workaholicilor se limitează doar la ceea ce ține de muncă. Apar dificultăți de controlare a propriului comportament, se stăpânesc mai greu, se agită inutil, se grăbesc și nu știu când și cum să se oprească.
Autor: Specialist Conovici Francisca, Psiholog, Consilier pentru dezvoltare personală, Consilier Vocațional, Trainer.
Mulțumesc din suflet pentru tot ce am învățat la cursurile dumneavoastră. Am urmat cursul de operator calculator si inspector resurse umane. La nici două săptămâni după absolvire, m-am angajat mulțumită cursurilor. Profesorii au fost foarte profesioniști si au răspuns la orice nelămurire au avut cursanții. Comunicarea cu centrul a fost una foarte bună, orice întrebare am adresat mi s-a răspuns prompt și clar. Felicitări pentru tot ceea ce faceți și vă recomand cu căldură tuturor!
F.M. - Curs Operator Introducere, Validare și
Am participat la cursul de “Consilier dezvoltare personala” tinut de Diana Niculescu si sunt foarte recunoscator pentru experienta avuta si cele primite in cadrul sesiunilor online. Experienta ei de psihoterapeut, calmul si vocatia profesionala cu care a condus cursul au fost ingredientele care au integrat perfect suportul de curs cu dinamica grupului de participanti.
Am primit un bogat material care sa poata fi folosit atat in studiul individual cat si in transformarea individuala sau a celor pe care ii consiliezi. Chiar daca s-a urmat o structura conducatoare, Diana a stiut sa permita fiecaruia sa se exprime, sa intrebe, si sa primeasca raspunsuri de la indrumator sau participanti. In acest fel, experientele fiecaruia au fost impartasite cu ceilalti si propriile intelesuri s-au schimbat, s-au intarit sau au contribuit la cresterea celorlalti. Atmosfera a fost placuta si orice posibila asperitate emotionala si credinta de nezdruncinat pe care ai fi putut sa o ai, sau temperamentele fiecaruia si-au gasit locul firesc, fara manifestari extreme, in dinamica si spre beneficiul intregului grup. In acelasi timp, cursul a fost si un prilej de autocunoastere si transformare personala. Desi online (sau poate tocmai de aceea?) cursul a fost foarte interactiv, nesimtind nici un moment distanta fizica. Nu intamplator si nu in ultimul rand, am cunoscut un grup de oameni cu pregatiri si vieti foarte diferite, dar cu preocupari asemanatoare, cu care am rezonat si pe care imi va face placere sa ii intalnesc si ulterior.
Multumesc!
R.R. - Curs Consilier pentru Dezvoltare Personală
Mie mi-a placut cursul din toate punctele de vedere:
- in primul rand mi-a placut ca am putut sa interactionez cu oameni noi si sa invat lucruri noi, toate in acest context al izolarii sociale. Mi-a placut ca de fapt suntem tot timpul conectati si oricat de departe am locui unii de altii, ne putem vedea si auzi, putem discuta si impartasi pareri si opinii, toate astea datorita minunii numite internet.
- in al doilea rand mi-a placut trainerul pentru ca are un zambet cald si bland, e bine pregatit si intotdeauna gata sa explice si sa ofere informatii. De asemenea ne-a trimis multe materiale utile si ne-a explicat cum poti sa fii un bun consilier fara a avea o pregatire anterioara in psihologie, ceea ce pentru mine inseamna foarte mult. Mi-a dat mult curaj si speranta ca si eu pot sa ajut oamenii sa treaca prin diverse situatii de viata.
- in al treilea rand mi-au placut cursantii, toti au fost deschisi sa discute, sa participe cu opinii, iar la sfarsit am creat un grup de whatsapp pe care am primit multe resurse utile.
In concluzie, nu stiu cum ar fi fost cursul in clasa, dar eu ma bucur ca acest curs a fost online. Ma bucur din tot sufletul ca in aceasta perioada incerta am avut ocazia sa ma conectez din confortul casei mele cu atatea persoane deschise, dornice sa invete si pline de resurse, ca am invatat multe lucruri noi si ca tot ce acumulasem din diverse experiente anterioare s-a asezat acum intr-un cadru clar, cu instrumente de lucru si pasi de urmat.
Multumesc din tot sufletul pentru ca ai fost de acord sa tii cursul online, pentru caldura si profesionalismul cu care ai sustinut toate zilele de curs, pentru toate informatiile pe care le-am primit si pentru grija pe care ne-o porti chiar si dupa curs! Ma bucur ca am avut ocazia sa ne cunoastem!
I.P. - Curs Consilier pentru Dezvoltare Personală
In privinta experientei pe Zoom, as vrea sa va spun ca ati reusit sa fiti cat se poate de naturala si sa transmiteti fara probleme continutul cursului, facandu-l relevant si interactionand continuu, cu noi studentii.
M-am simtit ca intr-o sala de clasa, dar in confortul de acasa. A fost o experienta, care cu singuranta m-a imbogatit si m-a facut sa imi amintesc de ce imi place consilierea si sa ma bucur iar de o situatie de invatare intr-o clasa, cu colegii care s-au dovedit a fi o comoara de experiente si informatii.
Va multumesc mult pentru aceasta experienta deosebita si in masura in care este posibil, m-as bucura sa o repet.
S.D. - Curs Consilier pentru Dezvoltare Personală