Articole Noutati

Articole Noutati

Asertivitatea

Asertivitatea contribuie la mentinerea echilibrului interior, la exprimarea a ceea ce ne dorim si la cultivarea unor relatii interpersonale agreabile. O comunicare directa, sincera si deschisa permite receptionarea mesajelor fara distorsiuni.

Se poate spune despre un individ asertiv ca se simte bine in pielea lui, ca este echilibrat si da impresia de calm si de bunastare interioara. Are incredere in fortele proprii, fiind constient si de limitele sale. Isi exprima clar gandurile si nevoile, iar daca se confrunta cu probleme relationale, incearca sa le rezolve prin dialog autentic.

Exista o serie de avantaje ale asertivitatii, apare o eficienta pentru adresarea unei intrebari, refuzul unei cereri, formularea unei nemultumiri, rezolvarea relatiilor conflictuale, raspunderea la critici, acceptarea complimentelor. Avantajul major in a deveni o persoana asertiva este ca se dobandeste o mai mare libertate de actiune si vorbire. Comportamentul asertiv este intarit de o serie de elemente non-verbale ca: tonul vocii, contactul vizual, mimica.

Care sunt avantajele afirmarii de sine?
In primul rand te simti activ, nu stai cu mainile in san, ci iti exprimi dorintele si gandurile. In al doilea rand te simti usurat si capeti o stare de spirit buna pentru faptul ca ai indraznit sa faci ceva, sa spui ceva, te revalorizezi prin atitudinea pe care o adopti exprimandu-te.

Cum poti deveni asertiv?
Fii clar, exprima-te concis, evita expresiile ambigue , tacerile apasatoare. Cel mai bun mod de a te face ascultat este sa spui clar ceea ce iti doresti si ceea ce nu iti doresti.

Evita etichetarile, monopolizarea discutiilor, reactiile impulsive, evita generalizarile si foloseste intotdeauna "eu" mai degraba decat "tu", "voi" pentru ca acestea sunt resimtite ca fiind acuzatoare.

Nu esti obligat sa te justifici pentru actiunile si hotararile tale deoarece iti poti asuma propriul comportament si deciziile.

Subliniaza importanta anumitor fapte pentru tine. Nu te jena sa simti si sa exprimi emotii "negative" ca: iritare, nemultumire, tristete atata timp cat nu le folosesti intr-o forma acuzatoare.

Atunci cand ti se pune o intrebare stanjeitoare ai dreptul sa spui ca nu vrei sa raspunzi, da-ti ragazul necesar pentru a reflecta asupra situatie, intrebarii.

Sa dobandesti moduri noi de a fi, de a gandi si a actiona cere rabdare si timp. Nu te descuraja daca nu iti iese din prima, ci persevereaza, doar asa poti invata sa devi asertiv. Gandeste-te la un sport, nu ai invatat sa joi jotbal/tenis/volei din prima nu? E asa se intampla si cu acest comportament asertiv, nu se invata din prima, asa ca mergi inainte si nu renunta la primul obstacol intalnit.
Consilierea psihologica va poate ajuta sa luati contact cu comportamentul asertiv, sa descoperiti noi modalitati de abordare a unor situatii problematice si de asemenea va poate ajuta sa invatati sa spuneti NU atunci cand simtiti ca este cazul.

Autor: Francisca Conovici – Psiholog, Consilier psihologic, Psihoterapeut, Consilier vocational, Trainer

Ce spun clientii nostri

Testimoniale