Articole Noutati

Articole Noutati

Dependența de telefon

Dependența de telefon

Ce înseamnă să fii dependent de telefon? Oare faptul că utilizezi telefonul pentru rezolvarea anumitor sarcini înseamnă a fi dependent? NU! Dependența este atunci când nu ai nevoie de telefon și totuși îl folosești, când îl utilizezi în mod excesiv și apoi spui: ”îmi încarc telefonul de 3 ori pe zi, bateria lui este slaba.” Oare bateria telefonului să fie de vină?

Cum iți dai seama că o persoană dezvoltă o dependență de telefon? În primul rând sunt factorii ce țin de personalitate, cum ar fi deschiderea către oameni, sociabilitatea, autocontrol slab, stima de sine scazută, de asemenea genul persoanei contează foarte mult după cum spun cercetatorii, femeile sunt mai predispuse să dezvolte dependență de telefon decât bărbații. Adolescenții și tinerii reprezintă și ei un grup de risc în apariția dependenței.

Apare o nevoie tot mai intensă de a comunica prin intermediul telefonului, de a vedea unde se plimbă anumiți prieteni, pentru că facebook-ul este un site de socializare cu o largă deschidere ce te prinde în „vraja” sa.

Multe persoane spun în glumă că sunt dependente de telefonul mobil, dar sunt puține cele care conștientizează cu adevărat că au această problemă. Un semn alarmant ar trebui să fie ceea ce psihologii numesc sindromul telefonului-fantomă: atunci cand simți că telefonul sună în buzunar sau în geantă, dar când îl verifici, iți dai seama că nu ai niciun apel ratat. Un studiu condus de specialiștii Universității Indiana arată că nu mai puțin de 89% din studenții incluși într-un experiment au simțit vibrații inexistente ale telefoanelor mobile. 
Dependența de telefonul mobil i-a adus omului modern încă o fobie, pe lângă cele câteva zeci inventariate deja de medici. Este vorba despre nomofobie (engl. nomophobia - no mobile phone phobia), care se manifestă printr-o senzație intensă de teamă și anxietate resimțită atunci când telefonul mobil este uitat acasă sau la birou, când aparatul se află în afara ariei de semnal, când rămâne fără baterie sau când creditul se termină.

Cum îți dai seama că ești dependent de telefon:

 1. Stai toată ziua cu telefonul lângă tine și cum sună cum răspunzi.
 2. Atunci când ieși cu prietenii în oraș ai tendința de a intra pe facebook și de a vorbi cu alte persoane astfel întrerupând contactul cu persoanele aflate chiar în fața ta.
 3. Atunci când ai telefonul în buzunar sau în geantă ai impresia că el vibrează/sună deși nu se întamplă acest lucru.
 4. Constant te uiți dacă ai vreun apel pierdut sau mesaj
 5. Atunci când ești la o întalnire sau la un job care nu iți permite utilizarea telefonului, iar gândul tău zboară des către telefon.
 6. Senzația aceea când începi și cauți telefonul în geantă și este de negăsit apare un sentiment de panică că ai uitat telefonul acasă, iar atunci când îl găsești apare o eliberare și un zâmbet pe față de mulțumire.

Cum scapi de dependență:

 1. În primul rând este nevoie să îți dorești să scapi de ea, pentru că este o dependență ca oricare alta, primul pas este conștientizarea.
 2. Odată conștientizată dependența se poate lucra cu factorii motivaționali pentru care se dorește renunțarea la dependență.
 3. Stabilirea punctelor forte și a punctelor slabe în utilizarea telefonului.
 4. Realizarea unei liste „care este motivul pentru care folosesc astăzi telefonul?”
 5. Scăderea timpului de utilizare a telefonului.
 6. Deconectarea acestuia pentru o perioadă în fiecare zi, fiecare stabilindu-și ora potrivită, precum și intervalul de timp.Autor: Specialist Conovici Francisca, Psiholog, Consilier pentru dezvoltare personală, Consilier Vocațional, Trainer.

 

 

Ce spun clientii nostri

Testimoniale